Een bewateringssysteem om de tuin mooi te houden

Als u het lastig vind om vaak in de tuin te werken, dan kan een bewateringssysteem een handig hulpmiddel zijn voor in de tuin. Hierdoor hoeft u de plantjes niet steeds te bewateren en kun u uw energie in andere taken steken. Het kost wat tijd om zo’n systeem te maken, maar het levert u veel op.

Ondergronds systbeautiful-garden-1eem of toch bovengronds?

U kunt kiezen voor een ondergronds of bovengronds systeem. Het voordeel van een bovengronds systeem is dat u het eenvoudig kunt verplaatsen. Verwisselen uw planten dus veel van plaats of wilt u het systeem voor zowel de voor- als achtertuin gebruiken, dan is deze optie dus handig. Kiezen voor een ondergronds bewateringssysteem betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over slangen en losse sproeiers. Het ondergrondse systeem blijft namelijk in dezelfde plek in de grond. Veel systemen zorgen ervoor dat de sproeikop bij het sproeien naar boven komt en dan vervolgens weer naar beneden gaat. Zo is deze ook tegen vorst beschermd.

Manueel, met besproeiingscomputer of een bodemvochtigheidssensor?

Het normaal bewateringssysteem werkt zodra de kraan wordt opengedraaid. Dit kan lastig zijn als u veel van huis bent. Iemand anders moet dan immers deze taak overnemen. Een besproeiingscomputer kan dan de oplossing zijn. Deze computer kan ervoor zorgen dat het geven van water automatisch begint op het tijdstip dat u heeft ingegeven. Deze optie houdt echter geen rekening met water dat al gevallen is door de regen. Dan is er de bodemvochtigheidssensor. Deze voelt aan wanneer de grond droog is en zal dan sproeien starten. Als de bodem weer nat genoeg is, stopt het systeem weer. Deze verschillende opties zijn vooral afhankelijk van hoeveel u thuis bent. De prijzen van de verschillende systemen zullen erg variëren, dus is het van belang dat u hier goed over nadenkt.